KUCHNIA CYPRYJSKA

CO ZJEŚĆ NA CYPRZE

KUCHNIA CYPRYJSKA

Kuchnia cypryjska to prawdopodobnie jedna z najbardziej różnorodnych kuchni na świecie. Szczególne położenie geograficzne wyspy oraz bogata historia kraju sprawiły, że tradycyjna kuchnia cypryjska jest mieszanką kulinarnych wpływów greckich, tureckich, krajów arabskich a nawet kuchni brytyjskiej. Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej na cypryjskim stole dużą rolę odgrywa tzw. Mezé czyli zestaw małych dań i przekąsek podawanych na początku głównego posiłku, a niejednokrotnie zamiast niego. Głównymi składnikami Cypryjskich specjałów są jagnięcina, kurczak, cielęcina, ryby oraz owoce morza, a także wiele świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, bakłażany, pietruszka czy kolendra. Na cypryjskim stole nie może zabraknąć również oliwy z oliwek oraz lampki dobrego cypryjskiego wina. Cypryjczycy uwielbiają jeść, a samo jedzenie jest ważnym elementem życia towarzyskiego oraz okazją do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.

Co zjeść na Cyprze

Oto kilka wyjątkowych potraw, których musisz spróbować spędzając wakacje na Cyprze :

• Halloumi

kuchnia cypryjska ser halloumi
Kuchnia cypryjska - ser Halloumi

Ser Halloumi to bez wątpienia najsłynniejszy produkt kuchni cypryjskiej. Wytwarzany od wieków według tradycyjnych receptur w wielu gospodarstwach domowych owczy ser jest częścią dziedzictwa kulturowego Cypryjczyków. Dla nich Halloumi to zdecydowanie więcej niż po prostu ser. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany lub smażony. Jest również powszechnie stosowany jako farsz w różnych potrawach, a nawet w zupach. O popularności sera halloumi świadczy fakt, że znajdziecie go nawet w menu śniadaniowym cypryjskiego McDonaldsa. 

• Kleftiko

kuchnia cypryjska kleftiko
Kuchnia cypryjska - Kleftiko

Kleftiko to słynne cypryjskie danie przyrządzane z udźca jagnięcego. Nazwę potrawy można przetłumaczyć z języka greckiego jako „kradzione mięso”. Jak głosi legenda, pewnego razu pasterze postanowili ukraść i zjeść jagnię ze stada. Ukryli ją w dziurze, a nad nią rozpalili ogień. Ugotowane w dołku mięso okazało się tak smaczne, że ten sposób przyrządzania szybko stał się znany, a potrawa otrzymała nazwę – kleftiko. Dziś kleftiko przygotowuje się w specjalnych glinianych piecach lub piekarnikach i podaje się z ziemniakami upieczonymi w tym samym piecu, skropionymi sokiem z cytryny.  

• Souvla (Souvlaki)

kuchnia cypryjska souvla souvlaki
Kuchnia cypryjska - Souvla

Souvla to popularne danie mięsne, przypominające szaszłyki. Pokrojoną na duże porcje jagnięcinę lub wieprzowinę przyprawia się solą i piecze na otwartym ogniu przez półtorej godziny.  Przez pierwszą godzinę pieczenia mięso na souvla powinno znajdować się wysoko nad węglem, a tuż przed podaniem zwykle przesuwa się je niżej, aby uzyskać złocistobrązowy kolor. Souvle podaje się z sałatą i pomidorami oraz smażonym serem Halloumi z chlebkiem pita. 

CYPR OFERTY LAST MINUTE

• Sheftalia

sheftalia kuchnia cypryjska
Kuchnia cypryjska - Sheftalia

Sheftalia  to pyszny cypryjski specjał z mięsa mielonego, zazwyczaj wieprzowego i wołowego (zdarza się również jagnięcina) doprawiony pietruszką oraz drobno posiekaną cebulą zawinięty cienkie płaty zwierzęcego tłuszczu. Mięso grilluje się na dość małym ogniu, przez około 20-30 minut. Jeśli organizujecie grilla na Cyprze, Sheftalia musi obowiązkowo znaleźć się w menu. Można je podawać w chlebku pitta z sałatką, często również serwowana jest razem z souvlaki. 

• Stifado

kuchnia cypryjska stifado
Kuchnia cypryjska - Stifado

Stifado to duszona wołowina w sosie pomidorowym (czasem z odrobiną czerwonego wina) z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Mięso, wcześniej pokrojone na duże kawałki i obsmażone na oleju roślinnym, jest duszone wraz z warzywami w garnku lub na głębokiej patelni przez 2-2,5 godziny. Danie podaje się z ziemniakami, ryżem i warzywami. 

• Marida

kuchnia cypryjska marida
Kuchnia cypryjska - Marida

Marida to małe grillowane rybki. Można je zjadać w całości, ponieważ są bardzo delikatne. Zazwyczaj podaje się je w dużej ilości.

• Koupepia

kuchnia cypryjska koupepia
Kuchnia cypryjska - Koupepia

Koupepia jest jednym z najbardziej znanych tradycyjnych cypryjskich dań (Polakom często przypomina nasze tradycyjne gołąbki). Zazwyczaj składa się z liści winogron nadziewanych ryżem, mieloną wieprzowiną lub wołowiną, świeżymi ziołami i innymi przyprawami, a następnie gotowanych w sosie pomidorowym. Koupepias podaje się zazwyczaj na ciepło. Mogą być zarówno daniem głównym, jak i częścią półmiska meze. 

• Taramosalata

kuchnia cypryjska taramosalata
Kuchnia cypryjska - Taramosalata

Taramosalata to specjał przyrządzany z wędzonej ikry dorsza, zmieszanej z chlebem namoczonym w mleku, tłuczonymi ziemniakami i oliwą z oliwek. Sos podawany jest zazwyczaj z pitą jako przystawka. 

• Loukoumades

kuchnia cypryjska loukoumades
Kuchnia cypryjska - Loukoumades

Jeśli lubicie słodkości, to koniecznie musicie spróbować Loukoumades. Przysmak ten można kupić u ulicznych sprzedawców lub w niektórych kawiarniach. Loukoumades przypomina nasze małe pączki, robi się je smażąc kulki z ciasta na złoty kolor, a następnie nasączając je miodem. Są naprawdę bardzo słodkie. 

Parklot

ZOBACZ TEŻ:

O NAS

Jesteśmy pasjonatami podróży (zarówno tych bliższych, jak i dalszych), od kilku już lat zakochanymi w kulturze, kuchni i plażach Cypru. Dlatego co roku staramy się odwiedzać tą niezwykłą wyspę, za każdym razem odkrywając kolejne jej skarby, którymi chcemy się z Wami podzielić. 

GALERIA

cypr ayia napa protaras atrakcje
cypr plaże najpiękniejsze plaże na cyprze plaża makronissos
cypr plaże najpiękniejsze plaże na cyprze
cypr plaże najpiękniejsze plaże na cyprze plaża finikoudes
cypr larnaka atrakcje co warto zobaczyć kościół św łazarza
Cypr Północny atrakcje co warto zobaczyć Famagusta katedra
cypr północnyl atrakcje co warto zobaczyć buyuk han
cypr z dzieckiem atrakcje dla dzieci